Bevolkingsonderzoeken

Oproepen voor het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker, voor borstkanker en darmkanker krijgt u thuis gestuurd.

 

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker  

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Als het lichaam het virus niet opruimt, kunnen de cellen in de baarmoederhals veranderen. Afwijkende cellen kunnen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is nog geen kanker en vaak goed te behandelen. Door te behandelen, kan worden voorkomen dat kanker ontstaat.

U laat een uitstrijkje maken bij de huisarts of doktersassistent. Om mee te doen, neemt u contact op om een afspraak in te plannen. Neem uw uitnodigingsbrief mee naar de afspraak. De stickers op de brief zijn nodig voor het onderzoek.U krijgt na ca 2-3 weken uitslag thuis per post via het bevolkingsonderzoek.

Voor meer informatie: https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/

Bevolkingsonderzoek borstkanker

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig.

U ontvangt een uitnodiging vanaf het jaar dat u 50 jaar wordt tot het jaar waarin u 76 jaar wordt. Op welk moment u de uitnodiging precies krijgt, hangt samen met de route van het mobiele onderzoekscentrum. Daardoor kan het zijn dat een vrouw op haar 49e, 50e of 51e haar eerste uitnodiging krijgt of op haar 74e de laatste uitnodiging.

Het onderzoek vindt plaats in een onderzoekscentrum bij u in de buurt. Een laborant maakt twee röntgenfoto’s van elke borst. Twee radiologen beoordelen de foto’s. Zij kijken of er afwijkingen te zien zijn in de borst(en). Binnen tien werkdagen wordt de uitslag naar u verstuurd. Als er een afwijking wordt gezien of als de röntgenfoto’s niet voldoende informatie geven, is verder onderzoek nodig.

 

Bevolkingsonderzoek darmkanker:

Elk jaar krijgen ongeveer 14.000 mensen darmkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, nog voordat mensen klachten

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. Darmkanker begint als een poliep in de dikke darm. Een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. Van poliepen merken mensen meestal niets.

Voor meer informatie: https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/